Šejh Isa Kasim na desetoj godišnjici narodne revolucije u Bahreinu: Postojanost do pobjede

Share

Šejh Isa Kasim na desetoj godišnjici narodne revolucije u Bahreinu: Postojanost do pobjede

Ajetullah šejh Isa Kasim naglasio je neophodnost nastavka bahreinskog narodnog djelovanja s ciljem popravljanja situacije, i ukazao na činjenicu da je postojeća situacija u zemlji stara, nepravedna zaostala i da ne odgovara ponosnom bahreinskom narodu.

U svom govoru povodom desete godišnjice narodne revolucije u Bahreinu koja je započela u februaru 2011. godine, šejh Isa Kasim je rekao:

„Bahreinski režim se razbjesio, napao je svetinje i doveo je saudijske snage kako bi trajno iskorijenio revoluciju, ali ni pretjerano nasilje, ni uvezene snage, niti metode mučenja nisu uspjele ušutkati narodni glas i utišati opoziciju. ”

Šejh Isa Kasim je potvrdio da će se bahreinski narodni pokret nastaviti sa ciljem popravljanja situacije, ističući da je postojeća situacija u zemlji stara, nepravedna i zaostala koja ne dostoji bahreinskom narodu, smatrajući da bi „režim trebao služiti svom narodu iskreno i vjerno” i ukazujući da je stav bahreinske opozicije ustrajnost do pobjede.”

Šejh Isa Kasim je nastavio, rekavši:

“Prošlo je desetljeće od ustanka, a represivne metode koje režim koristi u obračunu sa opozicijom i cijelim narodom nisu prestale”.

Napomenuo je da režim vješto koristi razne metode protiv naroda i istakao da opozicija želi postići ciljeve u interesu zemlje i naroda bez ikakve diskriminacije.

Ajetullah šejh Isa Kasim je potvrdio:

“Oslobađanje zatvorenika je glavni i temeljni zahtjev, ali ne predstavlja cilj zbog kojeg je započet ovaj pokret. Umjesto toga, cilj narodnog pokreta je spasiti građane od muka koje proživljavaju, a ko je krenuo putem pokreta, ne smije se povući i zabilježiti neuspjeh protiv sebe. ”

Također je dodao:

“Mi želimo ustav koji narodu daje pravo na mišljenje o pitanju vlade. Neće doći ustav koji prihvata hegemoniju “Izraela” ili bilo kojeg neprijatelja nad sudbinom naroda.

U drugom aspektu svog govora, ajetullah šejh Isa Kasim naznačio je da je Iran dostojanstveno stao ispred svih pritisaka prethodne američke administracije i njezinog kršenja nuklearnog sporazuma i rekao:

“Ako bi se Amerika vratila nuklearnom sporazumu, ukinula svoj embargo na Iran i zaustavila jemenski rat, a njegov narod dobio nadoknadu, u tome bi bila i pobjeda regiona i njegovih ljudi. ”

Dodao je:

“Vrlo su glupi oni koji se nadaju da strane sile čuvaju napetost i dalje u regionu. Potrebno je da svi dođu do neke koristi, da se islamsko bratstvo obnovi i da svi budu na putu napretka, ali ovo je opcija koju ovi zlobnici ne žele.”

https://www.alahednews.com.lb/article.php?id=28585&cid=115

  • 14 Februara, 2021