Wikileaks otkriva

Share

Wikileaks otkriva

Agencija WikiLeaks otkriva da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) demantovala vijesti o upotrebi hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi i dodaje da su zvaničnici ove organizacije prisilili članove svoje ekipe u Siriji da iskrive činjenice.

WikiLeaks je otkrio da su stručnjaci Organizacije za zabranu hemijskog oružja odbacili upotrebu klorina u sirijskoj Dumi.

WikiLeaks je objavio dokumente vezane za ovaj izvještaj koji govore da su visoki zvaničnici spomenute organizacije izdali naredbu da se ove informacije izbrišu iz izvješaja koji priznaje da je “hemijski napad” bio predstava.

Ranije je WikiLeaks objavio pismo jednog člana ekipe spomenute organizacije u Siriji, upućeno šefu uprave, u kojem je napisao da njegove kolege iskrivljavaju informacije o događaju.

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije je odbacilo izvještaj Organizacije za zabranu hemijskog oružja o upotrebi hemijskih otrovnih gasova u Dumi u aprilu 2018.

Tada je BBC objavio da je poginulo najmanje 70 ljudi usljed onog što može biti da je hemijski napad na grad Dumu u Istočnoj Guti.

http://www.almayadeen.net/news/politics/1369154

  • 28 Decembra, 2019