Po čemu mjesec ramazan nosi ime?

Share

 

U četrdeset i četvrtoj dovi Sahife Sedžadije Imam Sedžad za mubarek mjesec ramazan navodi još pet imena. Svako od njih ima uzvišeno nebesko značenje. Ispravno shvatanje njihovih značenja je neophodno da bi se shvatila zbilja ovog blagoslovljenog mjeseca i uspostavio ispravan odnos sa  njim.

“I hvala Bogu Koji je odredio među tim putevima Svoj mjesec, mjesec ramazan – mjesec posta, mjesec pokornosti, mjesec čistote, mjesec ispitivanja, mjesec stajanja na molitvi.

 

Šta znači riječ ramazan?

Riječ ramazan dolazi od riječi رمض što znači jako isijavanje sunčeve svjetlosti, toliko jako da ima snagu da sprži neke stvari. Časni Poslanik, s.a.v.a., je ovako objasnio razlog nazivanja ovog mjeseca ramazanom:

“Zaista je ramazan nazvan ramazanom jer se njegovom svjetlošću i toplinom prže grijesi.”

Svjetlost i toplina mjeseca ramazana sagorjeva grijehe iz prošlosti i crne stranice knjige naših djela pretvara u bijele.

Koje osobe se okorištavaju blagodatima mjeseca ramazana?

Blagodatima mjeseca ramazana se okorištavaju osobe koje postom, družem se sa Kur’anom i posjećivanjem skupova na kojima se govori o božanskom učenju postižu i doživljavanju produhovljena stanja. To produhovljeno stanje potiče čovjeka na kretanje u tom pravcu, a kada čovjek krene tim putem preispitat će prethodna djela i promijenit će ponašanje u budućnosti. Sve će to biti rezultati i plodovi sjedinjenosti sa mjesecom ramazanom. Osobe koje su spoznale veličinu i značaj mjeseca ramazana trude se da ostvare Božiju blizinu. Okreću se Njemu i čiste se u unutrašnjem i vanjskom smislu. Toplina ovog mjeseca topi planine grijeha, a dušu čini čistom. Ovaj mjesec čisti srca od korova grijeha i svih drugih štetnih stvari koje čovjekovu dušu sputavaju u svom napretku i razvoju i koji čine da, poput zapuštene zemlje, zaraste i postene nepolodna.

Nepokornost Gospodaru je poput opasnog sjemena koje se posije na ljudsku dušu, a iz kojeg ne izniču lijepi zeleni plodovi. Neke obradive površine prije nego stigne vrijeme za sjetvu pune su suhe trave, lišća i granja. Zemljoradnik, da bi očistio zemlju, sakuplja sve to na jedno mjesto i pali kako bi zemlja bila spremna za sadnju. Isto tako se u mjesecu ramazanu spaljuju svi ostaci grijeha koji su sprječavali rast i razvoj čovječnosti. Postom, mukabelama, druženjem sa Kur’anom, sjećanjem na Gospodara, dobrim djelima… štetni tragovi i ostaci grijeha se sagorjevaju u čovjekovom biću. Zato mjesec ramazan nosi taj naziv.

  • 12 Maja, 2020