Ibadet i tevba

Autor: Morteza Motahhari
Izvor:
Share

Uslov tevbe je da ispoštuješ Božija prava. Šta znači Božije pravo?

Naprimjer, post je Božije pravo. Post je Božije vlasništvo. Dani koje nisi postio trebaš da nadoknadiš. Namaze koje nisi obavio trebaš da naklanjaš. Imao si mogućnost da odeš na Hadždž, ali nisi otišao. Trebaš ga obaviti. Ovo nije šala. U vezi sa Hadždžom stoji da ukoliko neko bude u mogućnosti da ode i ne bude imao nikakvo šerijatsko opravdanje, tj. bude posjedovao mogućnost i ne bude imao nikakve prepreke na putu ili drugim riječima bude imao financijsku mogućnost i imovinsko stanje mu bude dozvoljavalo, ili bude imao tjelesnu mogućnost i ne bude bolestan na način da ne mogne hodati, ali unatoč svemu ne ode na Hadždž sve dok ga ne zadesi smrt, takva osoba u trenutku preseljenja neće umrijeti kao musliman. Božiji meleci će doći i reći:

Umri ako hoćeš kao kršćanin ili kao jevrej.

To je zbog toga što nije obavio taj temelj islama. Tu može da bira hoće li umrijeti kao kršćanin ili kao jevrej, ali ne može umrijeti kao musliman. Pa zar može čovjek biti musliman, a da ne obavlja namaz, da ne ode na Hadždž, da ne daje zekjat…? Ali, a.s u vezi sa jednim uvjetom pokajanja kaže:

Ovo tijelo koje je toliko kušalo užitak griješenja natjeraj da kuša teškoću pokoravanja. Izvedi ga iz razmaženosti u neprestanog ugađanja njegovim željama jer sa tom osobinom čovjek ne može postati Božiji rob. Nikada tako neće postati čovjek. Takav čovjek nije čovjek. Čovjeku je teško postiti. Baš zato što je teško trebaš postit. Hoćeš provesti noć u ibadetu. Teško je. Baš zato što je teško uradi to. Jedno vrijeme sebe privikni na teškoće. Namuči sebe. Ukori se sa ciljem preodgoja.

Svojstvo dobrog djela je davanje snage. Kada čovjek radi dobro djelo to je kao da se dobro hrani ili kao da mu se ubrizgava jaka i hranljiva injekcija. Međutim, kada čovjek čini grijeh to je kao da mu se tovari teret na njega. Taj teret mu otežava uobičajno kretanje. Svojstvo grijeha je to da čovjekovu dušu čini teškom i da na taj način oduzima snagu čovjeku. Čovjek postaje poput osobe koja kada ide ima u svom prtljagu težak teret. Vrijedi i suprotno. Pokoravanje daje čovjeku snagu.

وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخَاشِعِينَ

Pomozite sebi strpljenjem i molitvom, a to je, zaista, teško, osim skrušenima.[1]

 

[1] Bekare, 45.

  • 3 Decembra, 2019