Izvori promišljanja

Autor: Murteza Mutahari
Izvor: Čovjek i vjerovanje Monoteistički svjetonazor
Share

Izvori promišljanja u islamu

Pozivajući na promišljanje, pored toga što je naveo puteve spoticanja u razmišljanju, Kur'an je predstavio i ponudio i izvore razmišljanja. Znači, predstavio je oblasti koje su vrijedne toga da čovjek upregne svoju misao i da se njima, kao izvorima svojih znanja i obaviještenosti, okoristi.

Islam se na općenit način suprotstavlja trošenju misaone energije na pitanja koja za posljedicu nemaju ništa drugo do zamaranje misli, tj. u njima čovjeku nije otvoren put istraživanja, kao i na pitanja koja, pod pretpostavkom da se mogu istraživati, ne donose korist čovjeku. Plemeniti Poslanik je ono znanje čije posjedovanje ne donosi korist i čije neposjedovanje ne nanosi štetu proglasio bezvrijednim, dok islam potvrđuje i potiče na ono znanje u kojem je otvoren put istraživanja i koje je, pored toga, korisno. Časni Kur'an predstavlja tri oblasti o kojima je korisno razmišljati:

  1. Priroda

 

Na niz mjesta u Kur'anu postoje ajeti koji prirodu, tj. Zemlju, nebo, zvijezde, Sunce, Mjesec, oblake, kišu, vjetrove, kretanje brodova po morima, biljke, životinje i na kraju svaku osjetilnu stvar koju čovjek vidi oko sebe, spominju kao područje o kojem čovjek treba pažljivo razmišljati i doći do nekog zaključka. Za primjer ćemo navesti jedan ajet:

قُلِ انظُرُوا مَاذَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ

Ti reci: “Pogledajte sve što je na Nebesima i na Zemlji!”[1]

 

  1. Historija

U Kur'anu je mnogo ajeta koji pozivaju na izučavanje prošlih naroda i Kur'an to predstavlja kao jedan izvor sticanja znanja. Sa stanovišta Kur'ana, historija čovjeka i historijske promjene dešavaju se po jednom nizu pravila i Božijih zakona. Čast i poniženje, uspjesi i porazi, sreća i nesreća kroz historiju imaju precizne i dobro utvrđene mjere. Spoznavajući te mjere i zakone moguće je upravljati sadašnjošću i njom se služiti zarad ostvarivanja lične sreće i sreće ljudi današnjice. Ovdje ćemo navesti jedan ajet kao primjer:

قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِكُمْ سُنَنٌ فَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانظُرُوا كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُكَذِّبِينَ

Prije vas minulo je mnogo uništenih naroda! Pa putujte i vi po Zemlji i gledajte kakav su kraj imali oni koji su Istinu lažnom smatrali.[2]

 

  1. Čovjekova nutrina

Kur'an spominje ljudsku nutrinu kao jedan poseban izvor spoznaje. Sa stanovišta Kur'ana, čitava Kreacija predstavlja znakove i pokazatelje za otkrivanje zbilje. Kur'an tumači vanjski čovjekov svijet kao âfâk (آفَاق) tj. obzorje, a unutrašnji svijet kao enfus (أَنفُس), tj. nas same. Ovim putem podsjeća nas na posebnu važnost ljudske nutrine.[3] Izrazi âfâk i enfus u islamskoj književnosti porijeklo vuku upravo odavde.

Njemački filozof Kant izrekao je rečenicu koja je poznata u svijetu i koja je uklesana na njegovom grobu. On kaže:

“Dvije su stvari koje izazivaju zapanjenost u čovjeku: Jedna je zvjezdano nebo nad nama, a druga moralni zakoni u nama.”

 


[1] Junus, 101.

[2] Ali ‘Imran, 137.

[3] Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. (Fussilet, 53).

  • 8 Decembra, 2019