Neophodnost cijenjenja zdravlja i bogatstva

Autor: Muhammed Taqi Misbah Yazdi
Izvor: Savjeti Božijeg poslanika, s.a.v.a., Ebu Zerru, r.a.
Share

Jedan od Poslanikovih, s.a.v.a. savjeta Ebu Zerru je sljedeći:

“Iskoristi zdravlje prije bolesti i bogatstvo prije neimaštine.”

Ako imaš moć za vođenje života, bez obzira koliko skromno i bez nekog raskoša, ako te materijalno siromaštvo nije učinilo ovisnim o drugima, prije negoli, sačuvaj Bože, budeš zapao u siromaštvo i neimaštinu, i dok nisi u potrebi za drugima za svoje svakodnevne životne poslove, znaj cijeniti vrijednost ove blagodati. Ako sada raspolažeš skromnim sredstvima a možeš dane provoditi zadovoljavajući se onim što imaš i možeš nastaviti svoje obrazovanje, to smatraj prilikom i boj se dana u kojem ćeš za osiguranje ovih skromnih životnih uvjeta morati prekinuti obrazovanje i krenuti za poslom. Ako možeš živjeti asketskim životom, tu priliku koristi prije nego počneš razmišljati o onom što nemaš i što ti nedostaje. Razmišljaj o onome što imaš i cijeni to što imaš. Doba u kojem nemaš potrebu za pomoći drugih za tebe je dobra prilika da pomažeš drugima, pa prije nego dođu vremena gubljenja prilike, siromaštva i neimaštine, pomozi siromašnima.

Neophodno je obratiti pažnju i na to da se potrebitost i siromaštvo koje osramoćuje ne slažu sa plemenitošću čovjeka i ono je pokuđeno kao loše svojstvo. Uzvišeni Bog nije zadovoljan time da se Njegov rob ponizi, već želi da bude cijenjen i poštovan. Dakle, u skladu sa mogućnostima trebamo nastojati da budemo što manje ovisni o drugima i trebamo na najbolji način naučiti metode suprotstavljanja siromaštvu, od kojih su neke: zadovoljenje onim čime se raspolaže, samopoštovanje, uzdržanost od raskoša i prekomjernog trošenja, i u skladu s tim metodama trebamo djelovati.

Sljedeći Poslanikov, s.a.v.a. savjet je:

“Iskoristi blagodat lagodnosti prije nego nastupi vrijeme poteškoća.”

Prethodno smo govorili o sadržaju ove rečenice. Ipak je potrebno napomenuti i to da cilj Poslanika, s.a.v.a., nije da čovjek izbjegava lične i društvene odgovornosti i da prigrli besposličarenje; ovakav zaključak je neispravan. Najvjerovatnije, Poslanikov, s.a.v.a., cilj je sljedeće: prije nego budeš morao prihvatiti obaveze koje nisi želio i prije nego ti se nametnu poteškoće te nemadneš moć izbora, iskoristi ove prilike u kojima možeš slobodno i bez prisile izabrati i odlučivati pa koristi ove prilike za bolji odabir kojim će te popraviti svoje stanje.

 

  • 5 Novembra, 2019