Scroll to top
Podijeli

Palestina će ponovo pripasti Palestincima!7. Juna 2019.

Palestina će ponovo pripasti Palestincima!

Obraćanje ajetullaha Hameneija prilikom susreta sa državnim zvaničnicima i ambasadorima islamskih zemalja povodom ramazanskog bajrama

Za gledanja videa klikni ovdje!

 

S imenom Allaha, Svemilosnog Milostivog

Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svjetova, i nek je salavat i selam na našeg prvaka i vjerovjesnika Ebu-l-Kasima Mustafu Muhammeda, na njegovu časnu i čistu porodicu naročito na Imama Mehdija, a.s.

Čestitam vam ramazanski bajram, svima vama poštovana braćo i sestre, cijenjenim ambasadorima islamskih zemalja, prisutnim na ovom mjestu. Također čestitam bajram velikom iranskom narodu koji je zbilja dostojan toga da bude poštovan i uvažavan i da im se ovaj blagdan čestita. Naš narod je okončao mjesec produhovljenog, i sadržajnog ramazana, i da ako Bog da, danas, na bajram, od Allaha, dž.š., prime nagradu i milost. Također, bajram čestitam čitavom muslimanskom ummetu.

Ustrajavam na tome da pojam muslimanski ummet uvijek bude živ i naglašen u umovima muslimana, posebno kod odgovornih ljudi, jer neprijatelj islama i muslimana je odlučan da pojam muslimanski ummet bude izbrisan iz sjećanja, te da zaboravimo da se ogroman broj ljudi, milijadra i po, skoro dvije milijarde ljudi u desecima islamskih zemalja smatraju jednom cjelinom; nažalost, neprijatelji su uspjeli. Pogledate li danas naš region, vidjet ćete kakvo je postrojavanje u redove Umjesto da je s jedne strane islam a s druge nevjernici, s jedne strane vjernici a s druge bezbožnici, ono s obje strane su muslimani. Država je islamska, narod je muslimanski, a vladari aljkavi – u punom smislu te riječi – koji umjesto neprijateljstva prema cionističkom uzurpatorskom režimu, staju tik uz njega, rade u njegovu korist, govore u njegovu korist, proklamuju u njegovu korist, istovremeno boreći se protiv islamske države. Neprijatelji su nažalost uspjeli, pa su podijelili islamske države izazivajući sukobe između braće. Islamski svijet mora obavezno zaliječiti ovo.

Pogledajte danas, u srcu islamskih zemalja smjestio se neprijatelj uzurpator, u centru tih zemalja, dakle u Palestini, i vrši svoje zločinačke aktivnosti, što iziskuje da svi muslimani stanu naspram tog neprijatelja, da ga spriječe u njegovim zločinima, ali umjesto toga, neki u islamskom svijetu su sa njima dobri, a uhvatili su se u koštac sa svojom braćom muslimanima, boreći se protiv njih, praveći razdor u odnosu sa njima. Ovo je taj problem.

Ramazanski bajram je blagdan islamskog ummeta, zato se mora razmišljati o ujedinjenju islamskog ummeta. Savjetujem ove države, ove vlade koje zaboravljaju šta to od njih Kur’an traži. Ajeti koji su proučeni: A njegovi sljedbenici su strogi prema nevjernicima, a samilosni među sobom.[1]

وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ

No ovi su strogi prema vjernicima a samilosni prema nevjernicima, dakle suprotno od ovoga?! Gdje god su jednog dana Englezi, a danas Amerikanci, zakoračali svojim nogama po tlu islamskih država, nastajale se ove smutnje, praveći razdor između islamskih država i izazivajući mržnju unutar države. Pogledajte Libiju šta se zbiva! Zašto u muslimanskoj državi dvije grupe muslimana međusobno prolijevaju svoju krv, a obje grupe pripadaju istoj državi, istoj zemlji, istoj vodi a i interesi su im zajednički? Ko ih potiče na takvo ponašanje? Zašto u zemlji poput Jemena džamija mora biti bombardovana, pijaca mora biti bombardovana, bolnica mora biti bombardovana, škola mora biti bombardovana, infrastruktura isto tako. Zašto!? Ko bombarduje? Oni koji tvrde da su muslimani, zemlja koja je također iz reda islamskih država, čiji narod je muslimanski narod. Oni to rade, ulažu napore, pod jadnim izgovorima a u skladu sa željom neprijatelja islama i to u srcu islamskog svijeta; to je naš problem.

Danas pitanje Palestine spada u red najvažnijih pitanja, ustvari, to je najvažnije pitanje islamskog svijeta, no u Bahreinu se po američkom nalogu saziva zasjedanje protiv palestinskog pitanja, zarad brisanja palestinskog pitanja!

Vlasti u Bahreinu trebaju biti svjesni da kopaju rupu pod vlastitim nogama. Ne smiju dozvoliti da ih Saudijci prevare. I oni i Saudijci kopaju rupu pod vlastitim nogama, rade na vlastitu štetu: Oni će ih, sigurno, potrošiti, zatim će, zbog toga, žaliti,[2] (فَسَيُنفِقُونَهَا ثُمَّ تَكُونُ عَلَيْهِمْ حَسْرَةً) Troše novac, trude se ali nasuprot njihovih ličnih želja to će sve da se završi na njihovu štetu. To Kur’an izričito govori. I ovo će se okončati na njihovu štetu. Međutim oni ne razumiju, nažalost ne razumiju. Ukoliko se vrate, put povratka je otvoren, ukoliko se pokaju, kapija pokajanja je otvorena: Osim onih koji se pokaju i poprave,[3] (إِلَّا الَّذِينَ تَابُوا وَأَصْلَحُوا ) Dakle, ako poprave štete i smutnju koju su izvazvali. Islamskom svijetu je to danas potrebno. Problemi islamskog svijeta bit će riješeni ukoliko se muslimani uzmu ruku pod ruku, ukoliko počnu disati jednom dušom, a za to je neophodno ulagati napore. Muslimanski intelektualci su dužni i odgovorni, učenjaci islamskog svijeta su dužni i odgovorni.

Mi smo u Islamskoj Republici, prihvatili cijenu odbrane Palestine. Rekli smo: branit ćemo Palestinu. Naspram nas je stala arogancija, i zadali su udarac, ali mi smo ustrajali, izdržali smo, i dalje ćemo biti ustrajni. Smatramo izvjesnim i definitivnim da krajnja pobjeda pripada palestinskom narodu.

Mi nismo poput nekih starih arapskih lidera koji su govorili da će Židove baciti u more, mi ne utapamo Židove u more. Mi govorimo da svestrana palestinska borba, tj. politička, vojna, moralna i kulturna, mora biti nastavljena kako bi se uzurpatori Palestine pokorili htijenjima palestinskog naroda. Treba da se provede opći referendum među svim Palestincima, i muslimanima i hrišćanima i palestinskim Jevrejima, i među onima koji su protjerani iz Palestine. Oni treba da odrede koji će sistem vladati Palestinom, i da se svi povinuju tome. Borba mora biti nastavljena do tog dana, i bit će nastavljena, uz Božiju milost i dobrotu, Uz Božiju pomoć i sa Njegovom moći palestinski narod će dominitari u ovoj humanoj miroljubivoj borbi koju prihvataju svi razumni narodi svijeta, a država Palestina će biti vraćena Palestincima, Božijom voljom. Vi mlađi ćete, ako Bog da doživjeti taj dan.

Bože, tako ti Muhammeda i njegove časne porodice, proživi čistu dušu plemenitog Imama Homeinija, koji nas je upoznao s ovim putem i ovim ciljem, sa Svojim evlijama, a šehide na putu časti islama proživi sa Poslanikom.

Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=42776

[1] El-Feth, 29.

[2] El-Enfal, 36.

[3] El-Bekare, 160.

Pojam islamski Ummet treba biti živ

Povezani članci