Iskrice Zehrine, s.a., ličnosti

Autor: Grupa autora
Izvor: Znamenja Upute 3
Share

Iskrice Zehrine, s.a., ličnosti

 Govoriti o ličnosti hazreti Zehre ne može se samo od trenutka njenog rođenja do njenog šehadeta. Ona je bila kćerka Poslanika koji je poljuljao dubine ljudske misli i uzdigao ih iznad pokoljenja. Bila je supruga velikog čovjeka koji se smatra jednim od stubova istine i nastavkom puta i prakse najuzvišenijeg Poslanika kroz historiju čovječanstva.

Zehra je bila ukrašena savršenstvom razuma, ljepotom duše, čistotom nutrine i plemenitošću koja je imala korijen u njenom porijeklu. Živjela je u sredini po kojoj je sama rasipala svjetlost, blistala, i ostavljala svjetlost za sobom. Mišlju i plodovima rada predstavila je ambijent u kojem je živjela. Obilježila je put i metod poslanstva koji je veoma brzo i glasovito napredovao.

Postala je nit u poslanici tako da je bila jedan od njenih stubova pa se historija poslanstva ne može zamisliti bez razumijevanja historije Zehrinog života.

Hazreti Fatima je, pored izvanredne razboritosti i nadarenosti te ogromnog znanja, ponudila i pokazala najuzvišeniji primjer ljudskosti, uzdržljivosti, velikodušnosti, svetosti, samokontrole i usredsređenosti na Božije zapovijedi koji jedna žena može ponuditi.

Za nju je dovoljna ta čast što je odgojena u školi poslanstva stigavši do savršenstva. Sve ono što je njen otac, Božiji Poslanik, primao od Gospodara svjetova, hazreti Fatima je primala od njega. Nema sumnje da je ona od svog cijenjenog oca i svoje časne majke na takav način učila i savladala uzvišene spoznaje da nijedna djevojčica u Mekki nije bila počašćena takvim darom.[1]

Ona je Kur’an slušala od Poslanika i Alija, a.s. Obavljala je namaz i obožavala svoga Gospodara onako kako to Kur’an nalaže, nakon što je shvatila njegove propise, kako obavezne tako i pohvalne, da nijedna ugledna i velika žena nije postigla to što je ona postigla.

Zehra, s.a., je napredovala na osnovu znanja, čvrstog uvjerenja, vjernosti, iskrenosti i suzdržljivosti. Vremenom je shvatila da je ona potomak koji posjeduje takvu veličinu i uzvišenost da se nijedna Havina kćerka ne može porediti s njom. Stekla je sigurnost u dostatnost ovakve neusporedive časti. U okrilju takve vrijednosti i veličine rasla je u kolijevci poslanstva i islama.

Fatima, s.a., je tokom svoga odgajanja i odrastanja po pitanju svakog savršenstva hodila putem svoga oca, do te mjere da je Aiša o njoj rekla:

„Nisam vidjela nijednu osobu sličniju u govoru Božijem Poslaniku od hazreti Zehre. Kada god bi ona dolazila kod Poslanika, on bi je uzimao za ruku i ljubio. Izražavao bi joj dobrodošlicu i posjedao bi je na svoje mjesto. Kada god bi Poslanik išao kod nje, Zehra bi ustajala da dočeka oca i izražavala bi mu dobrodošlicu. Uzmala bi njegovu mubarek ruku i obasipala bi je poljupcima.“[2]

Upravo ovim putem može se shvatiti tajna izričitih Aišinih riječi u vezi s hazreti Fatimom, s.a., kada kaže da ne poznaje nijednu ženu omiljeniju Poslaniku od hazreti Fatime. Kada objašnjava razlog za to, kaže: „Nisam vidjela da iko više govori istinu od hazreti Fatime, osim Poslanika.“[3]

Na taj način je čista Zehra predočila potpunu sliku žene pred čijom svetošću vjernici čine naklon i iskazuju poštovanje.

[1] Ehlul-bejt, str. 116.

[2] Ibid.

[3] Ibid.

  • 20 Januara, 2022