Ispraćaj mjeseca ramazana

Share

Ispraćaj mjeseca ramazana

Mubarek mjesec ramazan polahko se približava kraju. On je bio drag gost kojeg ne trebamo brzo istjerati iz kuće i udaljiti od sebe. Ako duhovne plodove ovoga mjeseca sačuvamo i u ostalim mjesecima onda nam ovaj blagoslovljeni mjesec neće završiti i neće mu doći kraj. Opraštanje od mjeseca ramazana nikako ne znači opraštaje od njegovih vrijednosti. Prema tome, ako budemo čuvali pohvalna djela ovoga mjeseca kao što su davanje hrane i iftara ljudima, prisustvovanje na vjerskim okupljanjima, učenje Kur'ana, noćno bdjenje, suzdržavanje od harama… do narednog ramazana ćemo se okorištavati njegovim duhovnim plodovima.
Imam Sedžad, a.s. u jednom dijelu dove u kojoj se oprašta od mjeseca ramazana kaže:

Mir na tebi! S tobom se ne oprašta u neraspoloženju niti se post tvoj napušta u dosadi!

U drugom dijelu Imam selami ovaj mjesec naglašavajući da smo mi iščekivali njegov dolazak prije nego što je došao:

Mir na tebi, cilju traženja prije tvog vremena, uzroče tugovanja prije tvog prolaska!

Mir na tebi, bližnji, koji je dolaskom donio prijatnost, usrećujući time, koji je odlaskom ostavio samoću, ožalošćujući time!

Ajatollah Hamenei kaže:
“Imam Sedžad, a.s., u dovi u kojoj se oprašta sa mjesecom ramazanom tako plače zbog rastanka sa njim da više puta šalje selam na njega. Selam kojeg Imam, a.s., šalje je opraštanje sa tim dragim mjesecom i sa njegovim prosvijetljenim danima i noćima. To je opraštanje sa  džennetskim komadićem vremena u našem životu. Trebamo čuvati ovu zalihu takvaluka do koje smo došli u mjesecu ramazanu. To je vrlo dragocjen plod.”
Džabir ibn Abdullah Ensari kaže:
Posljednji petak mjeseca ramazana sam otišao kod Poslanika, s.a.v.a. Kada me on ugledao rekao je:
“O Džabire, ovo je posljednji petak u ramazanu, pa oprosti se sa njim i reci:
‘Bože, ne učini ovaj ramazan mojim posljednjim mjesecom posta, a ako tako odrediš onda mi se smiluj i nemoj mi uskratiti oprost.’
Ko god to kaže doći će do jedog od dva dobra, ili će poživjeti i dočekati sljedeći ramazan, ili će se na njega spustiti Božija milost i bit će mu oprošteni grijesi.”[1]

[1] Biharul anvar, sv.98, str. 172.

  • 23 Maja, 2020