Na dan kada se iskušavaju …!

Share

Dan kada se iskušavaju nutrine (ljudi). (Et-Tarik, 9)

Jedan od opisa Sudnjeg dana je i taj da se toga dana otkriva sve ono što je sakriveno u čovjeku. Tog dana svako će se pojaviti sa svojom pravom čehrom, bez formalnog zastora i niko se neće moći skriti trikovima ili prevarom. Iako čovjekove neprilike u katastrofi Korone ne mogu ni da se porede s mučnim neprilikama Sudnjeg dana, ali ova mala katastrofa koja se čak može i izbjeći, otkrila je pravo lice mnogih ljudi.

U stanju kada se određeni ljudi zadivljujućom nesebičnošću prolaze i života i porodice i djece i dobrovoljno se danonoćno zalažu za spas ljudskih života po bolnicama i domovima zdravlja, a neki od njih na ovom putu su položili svoje dragocjene živote, pa onda od ogromnog umora sjede ili spavaju po bolničkim hodnicima, a na njihovim zabrinutim licima vide se duboko urezane rane od zaštitnih maski, neki drugi pak, sebično kupuju sve što su mogli naći na rafovima supermarketa od osnovnih potrebština do dezinfekcionih sredstava praveći zalihe i za blisku i za daleku budućnost, na taj način s jedne stvaraju zabrinutost i nesigurnost kod svojih sugrađana u vezi nestašice hrane a s druge strane bez ikakvog razloga izazvali su rast cijena.

Dok neki upravo ove uvjete gledaju kao teren koji se može dobronamjerno i duhovno iskoristiti, tako što će svoje materijalne mogućnosti koristiti da pomognu drugima i truditi se da se siromašni i oni koji su u ovoj situaciji ostali bez posla i nemaju prihoda pored epidemije ne zamaraju strahom od gladi, pa čak neke gospođe visokih stremljenja na dnevnoj bazi proizvode zaštitne maske besplatno ih dijeleći svojim sugrađanima, drugi pak bez ikakvog razloga zloupotrebljavaju trenutno stanje podižući cijene osnovnih prehrambenih artikala, trudeći se da se usreće na nesreći drugih.

Neki pišu pjesme i lijepe književne tekstove kako bi drugima podigli duh i usadili im sjeme nade u srca trudeći se da se zabrinutost pojedinaca zbog ove bolesti ne pretvori u još opasniju mentalnu i fizičku bolest. Napor da se vrijeme koje se provodi u domovima a kojeg ima na pretek ispuni korisnim sadržajima stvarajući radost i zabavu za mlade i djecu koji vrijeme moraju provoditi između četiri zida natjeralo je na kreativnost i domišljatost mnoge časne i plemenite ljude.

Drugi pak, bez ikakvog osjećaja ljudske i moralne odgovornosti šireći laži i glasine i izazivajući strah kod drugih ljudi, podstiču mentalnu nesigurnost i beznađe među ljudima.

Zašto je djevojka u Britaniji iz straha od koronavirusa izvršila samoubistvo? Zašto je gospođa u Siriji zbog straha od koronavirusa u namjeri da napravi dezinfekciono sredstvo pomiješala više tvari te je za rezultat dobila isparavanja od te smjese koja su je ubila? Zašto je 56 osoba iz straha da ne obole od koronavirusa pilo Dettol i svi pomrli? Zar to nije rezultat dezinformacija, glasina i laži? Da li postoji osjećaj odgovornosti kod drugih da su možda imali udio u tome?

Dan kada se iskušavaju nutrine (ljudi). (Et-Tarik, 9)

Zbilja, kako je ova mala katastrofa tako lahko otkrila pravo lice mnogih ljudi!?

  • 28 Marta, 2020