Ramazan – prilika da osjetimo slast života u Božijoj blizini (šesti dio)

Share

Ramazan – prilika da osjetimo slast života u Božijoj blizini

 

Gostoprimstvo je jedno od najvažnijih svojstava mjeseca ramazana. Šta mi shvatamo od tog gostoprimstva? Odlazak u goste znači izlazak iz svakodnevnog dosadnog okruženja i ulazak u lijepi ambijent gozbe i čašćenja. Odlazak u goste je prilika za razonodu i susret sa dragim ljudima koji donose smiraj čovjeku, prilika za iskazivanje međusobne ljubavi. Razgovor sa dragim ljudima i ostvarivanje prisnog odnosa sa njima je jedna od koristi odlaska u goste. Ako domaćin bude neki velikan koji ima izuzetno visok položaj, a gosti osobe koje su puno niže i manje od njega onda je to prilika da se domaćin spusti na nivo svoga gosta. Trenutak “spuštanja” domaćina visokog položaja pred malim gostima je zadivljujući prizor koji se dugo pamti. Odlazak u goste nekom velikanu samo po sebi donosi veličinu za čovjeka i udaljava od njega sve niskosti u duši, upravo one niskosti koje su razlogom mnogih zatočenosti. Ramazanska sofra je jedinstvena sofra. To je sofra bereketa, milosti, tevbe, oprosta, strpljivosti, samilosti, suosjećanja i jednakosti…

Mnogo je blagodati i dobra do kojih možemo doći putem ovog gostoprimstva, ali trebamo znati da odlazak u goste sa sobom nosi i neke teškoće. Kada smo u gostima moramo više paziti na način ophođenja prema drugima. Moramo paziti kako ćemo sjesti, kako ćemo jesti, kako ćemo sa drugima razgovarati. Moramo pokazati učtivost i kulturu u ponašanju. Ne možemo biti opušteni kao kod svoje kuće. Bez obzira na te ograničenosti svaki gost više razmišlja kako da iskoristi tu priliku koja mu se ukazala i kako da se okoristi blagodatima sofre, nego kako da dođe do spokoja i kako da se vrati kući.

Svako onaj ko je osjetio slast ramazanske sofre žali za svakim danom ramazana koji odlazi u nepovrat.  Mjesec ramazan je mjesec bogobojaznosti, čistoće i oslobađanja od nefsanskih prohtjeva. Rezultat odvajanja od nefsa je spajanje sa Bogom. Ramazan je mjesec Imama Alija, a.s., simbola pravde koji je ostavio svoju krv u mihrabu ljubavi.

  • 11 Maja, 2020