Tajno prebacivanje teškog američkog naoružanja na jug Jemena

Share

Tajno prebacivanje teškog američkog naoružanja na jug Jemena

Dok se moć u Adenu, na jugu Jemena, dijeli između Rijada i Ebu Dabija, amerikanci dostavljaju teško naoružanje.

CNN je objavio video, naglašavajući da je tajno snimljen, i piše da Amerika istovara novo teško naroužanje u morsku luku Aden.

Na temelju ovog izvještaja, u filmu snimljenom telefonom prethodne sedmice, može se vidjeti između ostalog kako se istovaraju i oklopna vozila Oškoš.

CNN u nastavku izvještaja, dodaje da Wachington kao partner saudijske koalicije u ratu protiv Jemena i dalje šalje oružje upkos protivljenju Republikanaca i Demokrata zbog načina na koji se pruža potpora Rijadu u ovom krvavom ratu.

Službenici jemenske vlade u ostavci uhapsili su i ispitivali sve osumnjičene za snimanje video zapisa i prosljeđivanje medijima – dodaje CNN.

Aden je od mjeseca avgusta 2019. godine svjedok žestokih sukoba između snaga vlade u ostavci i prelaznoga vijeća Juga, koji se veže za Emirate.

Saudijci da bi zaustavili sukobe bili su domaćini pregovora dviju strana i na kraju u tekućoj sedmici potpisan je sporazum između vlade u ostavci i prelaznog vijeća.

U ugovoru je uvjetovano da polovina ministara buduće vlade budu iz prelaznog vijeća i na taj način Emirati i Saudija dijele svoju moć u Adenu.

Video pogledati na: https://fa.alalamtv.net/news/45417565

  • 8 Novembra, 2019