Scroll to top
Podijeli

Dječak kojem prijeti razapinjanje10. Juna 2019.

Dječak kojem prijeti razapinjanje

Evropsko-saudijska organizacija za ljudska prava upozorila je da Saudijska Arabija namjerava pogubiti dječaka Murtedžu Kurejrisu razapinjanjem  zbog političkih optužbi koje su mu upućene u vrijeme kada on imao 11 godina.

Ova organizacija je objavljivanjem video klipa u kojem predstavlja saudijskog dječaka ukazala  na to da je saudijsko tužilaštvo u okviru saudijskog korištenja ubistva u svrhu likvidiranja protivnika, opozicije i onih koji drugačije misle, zatražilo razapinjanje dječaka koji je najmlađi politički zatvorenik u toj zemlji.

Dječak je uhapšen 20. septembra 2014. Spomenuta organizacija je navela da je dječak u periodu ispitivanja bio izložen torturi i udaranju.

Predsjednik ove organizacije Ali Ed-Debisi je naglasio da je slučaj dječaka Kurejrisa jedan od 14 sličnih slučajeva.

On je u izjavi za TV Al-Mayadeen dodao da četverici maloljetnika, od kojih jedan dječak Kurejris, prijeti razapinjanje od strane saudijske vlasti, ukazujući na to da organi vlasti nisu ponudili nikakav materijalni dokaz za optužbe upućene ovom dječaku. On je također napomenuo da se sa Saudijskom Arabijom ne može izaći na kraj na pravnoj osnovi, već se mora politički djelovati.

http://www.almayadeen.net/news/politics/957034/

Povezani članci