Govor imama Husejna u kasno poslijepodne devetog muharrema

Autor: Muhammed Sadik Nedžmi
Izvor: Vječna poruka
Share

Govor imama Husejna u kasno poslijepodne devetog muharrema

Prema navodima Taberija, poslijepodne devetog muharrema, Omer Sa’d je dao naredbu za napad i vojska je krenula. Imam se tada nalazio izvan šatora i naslonjen na svoju sablju za tren je utonuo u lahak san.

Kada je Zejneb Kubra čula galamu Sa’dove vojske i vidjela njihovu usplahirenost, došla je kod Imama i rekla: “Brate! Neprijatelj se približio šatorima.”

Imam je podigao glavu i prvo rekao ovu rečenicu:

“Upravo sam u snu vidio svoga djeda, Poslanika Božijeg, koji mi je rekao: ‘Sine moj ubrzo ćeš doći kod nas.’” Zatim je pozvao svoga brata Ebu-l-Fazla i rekao mu: “Žrtvujem se za tebe! Uzjaši konja, odjaši im u susret i pitaj ih šta hoće?”

Ebu-l-Fazl je onda, po Imamovoj naredbi, s dvadeset saboraca, među kojima su bili i Zuhejr ibn Kajn i Habib ibn Muzahher, krenuo prema neprijateljskim vojnicima. Kada je stigao do njih, upitao ih je šta je cilj njihovog pokreta. Vojnici Omera Sa’da su mu odgovorili:

“Upravo je od vladara (Ibn Zijada) stigla nova naredba prema kojoj se trebate zavjetovati na vjernost ili ćemo odmah početi s borbom.”

Ebu-l-Fazl se vratio do Imama i obavijestio ga o njihovom prijedlogu. Odgovarajući mu, Imam, s.a., je rekao:

“Vrati se do njih i, ako mogneš dobiti ovu noć, borbu odgodi do sutra, kako bismo se večeras mogli posvetiti namazu, traženju oprosta i razgovoru sa svojim Gospodarom, jer Bog zna da ja mnogo volim namaz, učenje Kur'ana, traženje oprosta i razgovor s Bogom.”

Ebu-l-Fazl se vratio i zatražio odgodu za jednu noć. Pošto se dvoumio oko prihvatanja ovog zahtjeva, Omer Sa’d ga je iznio pred zapovjednicima svoje vojske tražeći njihovo mišljenje. Jedan od zapovjednika po imenu Amr ibn Hadždžadž je rekao:

“Slava Allahu! Da se radi i o Turcima i Dejlemima i da su od tebe zatražili tako nešto, trebao bi im pozitivno odgovoriti, a ovo su potomci Poslanikovi.”

Kajs ibn Eš’as, drugi zapovjednik je rekao:

“I po mom mišljenju na ovaj Husejnov zahtjev treba dati pozitivan odgovor jer on nije ni radi povlačenja s bojišta, a niti radi promjene mišljenja, nego će, Boga mi, oni sutra borbu započeti prije tebe.”

Omer Sa’d ga je onda upitao: “Ako je tako, zašto da im damo vremena još jednu noć?”

Uglavnom, nakon dugog razgovora i vijećanja, odgovor Omera Sa’da Ebu-l-Fazlu je bio sljedeći:

“Dat ćemo vam još večeras vremena. Ukoliko se predate i poslušate vladarevu naredbu, odvest ćemo vas kod njega, a ako odbijete, nećemo vas ostaviti na miru dok bitka ne odredi vašu sudbinu.”

Na taj način se složio s Imamovim zahtjevom i noć Ašure mu ostavio na raspolaganje.

Značaj namaza

Iz ovog Imamovog zahtjeva možemo shvatiti značaj namaza, dova i učenja časnog Kur'ana. On im je toliko privržen da od svog podlog neprijatelja traži još jednu noć odgode borbe kako bi obavio ova časna djela.

A zašto i ne bi bilo tako, kada je on radi oživljavanja i širenja namaza, časnog Kur'ana i Božanskih znamenja došao do tog stepena da su šaputanje s Gospodarom i razgovor s Njim za njega najljepši i najslađi trenuci u životu.

Svakom narodu, koji se digne radi Allaha, ova časna djela trebaju biti obilježje i mjerilo postupanja.

U zijaretu imama Husejna učimo:

 وَ أَشْهَدُ أَنَّكَ قَدْ أَقَمْتَ الصَّلَاةَ وَ آتَيْتَ الزَّكَاةَ وَ أَمَرْتَ‏ بِالْمَعْرُوفِ‏ وَ نَهَيْتَ‏ عَنِ‏ الْمُنْكَرِ وَ أَطَعْتَ اللهَ و رَسُولَهُ

 “I svjedočim da si ti doista obavljao namaz, udjeljivao zekat, naređivao u dobro, odvraćao od zla, pokoravao se Allahu i Poslaniku njegovom sve dok nije došao smrtni čas.”

  • 27 Septembra, 2019